Doorgaan naar hoofdcontent

Online meditatieles (1/3)

Naga Online Meditatieles - 1/3


Vragen:

Vraag: Waarom wil je mediteren of waarom mediteer je?

Vraag: Wat is je kennis en ervaring met meditatie?
Vraag: Hoe ervaar je de onderstaande training in de praktijk?
(Stuur je antwoorden naar nagaonline@xs4all.nl)

Training:
Bij het trainen van het zintuiglijk gewaarzijn, staat het lichaam centraal. Als een rots in de branding.
Voel wat je voelt, zie wat je ziet, hoor wat je hoort, proef wat je proeft en ruik wat je ruikt. Laat daarbij de waarnemer het waargenomene zijn. Zeg dus niet tegen jezelf: Ik weet dat ik proef, ik weet dat ik voel… maar geef je daarentegen 100% over aan het voelen, proeven, e.d..

Alleen op die manier overstijg je direct alle grillen van de geest, zonder deze daarbij te veroordelen!
Ook is het hier belangrijk te begrijpen, dat er geen sprake is van een bepaald patroon die je behoort te volgen. Bijvoorbeeld: dat je als eerste naar je ademhaling gaat of naar het puntje van je neus! Nee, ervaar simpelweg spontaan wat het eerste bij je binnenkomt, en dan… en dan… en dan.. Geef je hier volledig aan over!
(PS Dit alles kun je zittende doen, liggende, lopende. Altijd - in principe - in alle omstandigheid!)


Doel van deze training:
Meer ruimte te scheppen voor lichaam en geest. Dat gewaarzijn zelf geboren wordt en ervaren zal worden, in je leven hier en nu.
Uiteindelijk zal direct gewaarzijn (waarbij geen object centraal staat dan gewaarzijn zelf - wat weer geen object is of behoort te zijn) voldoende zijn. Wat je een gevoel van tevredenheid zal geven en vrijheid!
Observeer jezelf, is simpelweg de boodschap maar het kan zijn dat je daarbij te vaak en te makkelijk in je hoofd gaat zitten. Dan is het goed om naar je zintuigen te gaan!


Reacties

Populaire posts van deze blog

15 vragen! - Naga Meditatie!

FAQ – 15 vragen! Heeft het een link met Mindfulness? Is het een concentratie oefening? Hoelang duurt de training? Wat betekent Naga? Wat is mij achtergrond? Waar kun je het volgen? Wat is het doel of eindresultaat? Is het een geloof / godsdienst? Wat zijn de kosten? Komt het uit het boeddhisme? Heeft het een link met Jiddu Krishnamurti? Is het esoterisch of New Age? Is het wetenschappelijk? Hoe is het ontstaan? Is er een guru?

Radicaal bewustzijn

Wat is radicaal bewustzijn? Dat je zonder enige twijfel volledig hebt gerealiseerd, begrepen, dat jij bewustzijn zelf bent. En niet je gedachten, gevoelens en het lichaam!

Wat is zelfobservatie?

  Bij observatie gaat het direct om ‘ik ben’. Maar wanneer deze stap te ver weg voor je lijkt, kan het misschien helpen eerst te beginnen bij je zintuigen: welke ervaring komt nu het eerste bij me binnen? Dus… voelen wat je voelt, zien wat je ziet, horen wat je hoort en dergelijke! Alleen als ‘ik ben’ zul je je waarlijk vrij voelen.