Doorgaan naar hoofdcontent

Inleiding

Deze vorm van nieuwe meditatie omvat twee belangrijke kwesties: zintuiglijk gewaarzijn en puur bewustzijn.
Bij de ene gaat een training samen en bij de andere in het geheel niet. Toch vormen zij een eenheid.
Namelijk: je kunt beweren bewustzijn zelf te zijn of keuzeloos gewaarzijn maar de vraag daarbij is natuurlijk of je geen bepaalde theorie daarover aanhangt en slechts een idee hebt, een bepaald concept hebt in je hoofd?
Misschien heb je wel degelijk ervaringen gehad maar dan nog kan het in de praktijk er toch op neerkomen, dat je voornamelijk in je hoofd zit!
Door het eerste deel van Naga Meditatie te bestuderen, na te gaan in de dagelijkse praktijk van je leven, zul je bemerken dat alles helderder voor je wordt.
Het eerste deel gaat over het trainen van je zintuiglijk gewaarzijn: voelen wat je voelt, horen wat je hoort, zien wat je ziet, ruiken wat je ruikt en proeven wat je proeft. Zonder daarbij een bepaald standpunt in te nemen maar gewoon dat de waarnemer het waargenomene is. Ook volg je geen bepaald patroon maar richt je je simpelweg op die zintuiglijke ervaring die het allereerste bij je binnenkomt. Ook zoek je of creeer geen bepaalde ervaring.
Door deze training van het zintuiglijke gewaarzijn zal puur bewustzijn geheel spontaan kunnen gaan opduiken, daar waar jij bent. Liefdevol gewaarzijn zal steeds meer ruimte gaan innemen. Uiteindelijk gaat het om observatie zelf, zonder poespas maar simpelweg direct, hier en nu jezelf observeren. Daarbij is dan tevens de eerste stap de laatste!
Direct gewaarzijn kan altijd hier en nu gerealiseerd worden, daarvoor hoef je dus niet eerst zintuiglijk gewaar te zijn keer op keer. Maar op het moment dat je in je hoofd gaat zitten, betreffende dat gewaarzijn, kan het zijn dat het goed is om terug te keren naar het trainen van zintuiglijk gewaarzijn, hier en nu!
In andere woorden: Je bent al vrij. Je bent niet het brein maar eeuwig bewustzijn maar het kan zijn dat dat slechts op een theorie lijkt voor jou. Terwijl dat niet zo is. Het is namelijk een dwaalleer te denken dat je het lichaam bent. Maar denken dat je bewustzijn bent is toch echt iets anders dan direct ervaren dat je bewustzijn bent.
Op de eerste plaats zul je bemerken, dat wanneer jouw geest jou pijn geeft, door een bepaalde vorm van ontevredenheid, dat direct zintuiglijk gewaarzijn je zal helpen deze geest te overstijgen (zonder daarbij deze geest te veroordelen).

Reacties

Populaire posts van deze blog

15 vragen! - Naga Meditatie!

FAQ – 15 vragen! Heeft het een link met Mindfulness? Is het een concentratie oefening? Hoelang duurt de training? Wat betekent Naga? Wat is mij achtergrond? Waar kun je het volgen? Wat is het doel of eindresultaat? Is het een geloof / godsdienst? Wat zijn de kosten? Komt het uit het boeddhisme? Heeft het een link met Jiddu Krishnamurti? Is het esoterisch of New Age? Is het wetenschappelijk? Hoe is het ontstaan? Is er een guru?

Online meditatieles (1/3)

Naga Online Meditatieles - 1/3 Vragen: Vraag: Waarom wil je mediteren of waarom mediteer je? Vraag: Wat is je kennis en ervaring met meditatie? Vraag: Hoe ervaar je de onderstaande training in de praktijk? ( Stuur je antwoorden naar nagaonline@xs4all.nl ) Training: Bij het trainen van het zintuiglijk gewaarzijn, staat het lichaam centraal. Als een rots in de branding. Voel wat je voelt, zie wat je ziet, hoor wat je hoort, proef wat je proeft en ruik wat je ruikt. Laat daarbij de waarnemer het waargenomene zijn. Zeg dus niet tegen jezelf: Ik weet dat ik proef, ik weet dat ik voel… maar geef je daarentegen 100% over aan het voelen, proeven, e.d.. Alleen op die manier overstijg je direct alle grillen van de geest, zonder deze daarbij te veroordelen! Ook is het hier belangrijk te begrijpen, dat er geen sprake is van een bepaald patroon die je behoort te volgen. Bijvoorbeeld: dat je als eerste naar je ademhaling gaat of naar het puntje van je neus! Nee, ervaar simpelweg spontaan wat het eer

Wat is zelfobservatie?

  Bij observatie gaat het direct om ‘ik ben’. Maar wanneer deze stap te ver weg voor je lijkt, kan het misschien helpen eerst te beginnen bij je zintuigen: welke ervaring komt nu het eerste bij me binnen? Dus… voelen wat je voelt, zien wat je ziet, horen wat je hoort en dergelijke! Alleen als ‘ik ben’ zul je je waarlijk vrij voelen.