Doorgaan naar hoofdcontent

Zelfhulp

Als je geestelijke pijn hebt, een geest die sterker lijkt dan jouw wil tot rust en vrede: dan kun je je aandacht volkomen richten op wat je nu via je zintuigen ervaart. Voelen wat je voelt, zien wat je ziet, horen wat je hoort, ruiken wat je ruikt en proeven wat je proeft. Dit alles niet volgens een bepaalde volgorde maar gewoon: wat komt nu het allereerste bij je binnen? Ook is het belangrijk je volledig hieraan over te geven: dat de waarnemer het waargenomene is!
Dus niet vanuit je centrum zeggen: ik weet dat ik voel, ik weet dat ik hoor e.d..
Je zult bemerken dat de geest spontaan tot rust komt, verdwijnt. Omdat je er niet tegenvecht of
over deze geest een oordeel hebt maar je simpelweg je overgeeft aan het lichaam, hier en nu. 😊

Uiteindelijk zal er meer ruimte ontstaan in je leven, dat dan staat voor zelfobservatie! Uiteindelijk gaat het daarom. Direct jezelf gewaarzijn. Bewust-zijn. Observatie geeft de ervaring van geluk en vrijheid.
Je kunt nota bene ook meteen rechtsreeks hiervoor gaan: dan is de eerste stap tevens de laatste. Dan kom je uit bij de woorden van Jiddu Krishnamurti: ‘De Waarheid is een land zonder paden.’

  



Reacties

Populaire posts van deze blog

15 vragen! - Naga Meditatie!

FAQ – 15 vragen! Heeft het een link met Mindfulness? Is het een concentratie oefening? Hoelang duurt de training? Wat betekent Naga? Wat is mij achtergrond? Waar kun je het volgen? Wat is het doel of eindresultaat? Is het een geloof / godsdienst? Wat zijn de kosten? Komt het uit het boeddhisme? Heeft het een link met Jiddu Krishnamurti? Is het esoterisch of New Age? Is het wetenschappelijk? Hoe is het ontstaan? Is er een guru?

Online meditatieles (1/3)

Naga Online Meditatieles - 1/3 Vragen: Vraag: Waarom wil je mediteren of waarom mediteer je? Vraag: Wat is je kennis en ervaring met meditatie? Vraag: Hoe ervaar je de onderstaande training in de praktijk? ( Stuur je antwoorden naar nagaonline@xs4all.nl ) Training: Bij het trainen van het zintuiglijk gewaarzijn, staat het lichaam centraal. Als een rots in de branding. Voel wat je voelt, zie wat je ziet, hoor wat je hoort, proef wat je proeft en ruik wat je ruikt. Laat daarbij de waarnemer het waargenomene zijn. Zeg dus niet tegen jezelf: Ik weet dat ik proef, ik weet dat ik voel… maar geef je daarentegen 100% over aan het voelen, proeven, e.d.. Alleen op die manier overstijg je direct alle grillen van de geest, zonder deze daarbij te veroordelen! Ook is het hier belangrijk te begrijpen, dat er geen sprake is van een bepaald patroon die je behoort te volgen. Bijvoorbeeld: dat je als eerste naar je ademhaling gaat of naar het puntje van je neus! Nee, ervaar simpelweg spontaan wat het eer

Wat is zelfobservatie?

  Bij observatie gaat het direct om ‘ik ben’. Maar wanneer deze stap te ver weg voor je lijkt, kan het misschien helpen eerst te beginnen bij je zintuigen: welke ervaring komt nu het eerste bij me binnen? Dus… voelen wat je voelt, zien wat je ziet, horen wat je hoort en dergelijke! Alleen als ‘ik ben’ zul je je waarlijk vrij voelen.